Hushållsapparater

OBH Nordica är ett av Sveriges mest framgångsrika varumärken och är nordisk marknadsledare inom elektriska hushållsapparater och köksredskap. Sedan OBH Nordica grundades 2002 av bröderna Peter och Thomas Ek har bolaget vuxit snabbt genom att skapa produkter med stort fokus på design och innovation.

Du har säkert en brödrost, hårfön eller någon annan produkt från OBH Nordica hemma. OBH Nordica säljer de flesta produkter för hemmet, allt från stekpanna eller kaffebryggare till plattång. OBH Nordicas slogan ”OBH Nordica: designing good life” är välkänd för många svenskar.

OBH Nordica – en brokig historia

OBH Nordica är ett nordiskt företag med ursprung i Sverige och Danmark. I Sverige var det Bertil Joffe som ägde Nordica och han gjorde sig känd när han 1959 började sälja hårtorken, en produkt som tidigare enbart funnits i frisersalonger. Hårtorkens framgång var snart ett faktum och då utevcklade Bertil Joffe Nordica genom att tillverka olika sorters hushållsapparater som inhandlades till många svenskar hem.

1986 köpte bröderna Peter och Thomas Ek Nordica efter att ha varit anställda en tid på företaget och tillsammans vidareutvecklade de verksamheten. År 2002 slogs svenska Nordica ihop med danska OBH och blev då OBH Nordica samtidigt som säljkontor startades i Norge och Finland. På så sätt kunde bolaget stärka sin nordiska etablering. Det var framförallt bröderna Ek som lyckades få OBH Nordica att slå nya rekord. Bland annat så gick OBH Nordicas varumärkeskännedom från 0 till 97 procents på mindre än sju år och företagets omsättning mer än tredubblades på fem år. Bröderna Peter och Thomas Ek blev år 2010 utnämnda till ”Entrepreneur of the year” som anordnades i Stockholm.

2010 fick OBH Nordica ytterligare en ny ägare då det köptes av Triton, ett framgångsrikt investeringsbolag som arbetar för att få medelstora företag i Norden och tysktalande Europa att växa. 2015 så blev slutligen blev OBH Nordica en del av Groupe SEB, vilket är ett världsledande företag inom små hushållsprodukter. Groupe SEB har sitt huvudkontor i Frankrike och har över 26,000 anställda i 150 länder.

OBH Nordicas omsättning uppgår till ungefär 550 miljoner kr och företaget har cirka 80 anställda, varav många arbetar på huvudkontoret i Sundbyberg utanför Stockholm. I dag har OBH Nordica bolag i Sverige, Danmark, Norge och Finland samt bedriver också verksamhet i Kina.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *